رشته اگرسیو چیست؟

اسکیت دارای رشته ها بسیار متنوع می باشد بعضی رشته ها اصلی و برخی فرعی هستند.

اگرسیو یک‌ رشته فرعی اسکیت بوده و می توان آن را رشته ی پرهیجان و پر‌خطر از رشته اسکیت نامید و محال ممکن است کسی از دیدن حرکات یک اسکیت باز اگرسیو کار لذت نبرده و مجذوب حرکات او نشود.

همچنین در این رشته حرکات روی لبه های نا هموار،پرش ها و چرخش ها انجام می پذیرد.

اسکیت اگرسیو معمولا فضای خالی بین چرخ های دوم و سوم دارد و کاربردی برای این اسکیت ها به حساب می آید.

کوچک بودن چرخ ها باعث آزادی عمل بیشتر برای عبور از موانع است. کفش اگرسیو چرخ های کوچک دارای سطح تخت دارد تا ورزشکار در پرش های با ارتفاع بالا، بهترین عملکرد را داشته باشند.

تاریخچه:

اسکیت اگرسیو در دهه ۸۰ میلادی در آمریکا و کشورهای اروپایی به مرور شکل گرفت و به شکل امروزی در آمد.

عدهٔ معدودی به آن فعال بودند و از همین عده هم تعداد انگشت شماری از اصطلاحات این لاین اگرسیو و این لاین استانت که هر دو برای این رشته استفاده می‌شود؛ اطلاع داشتند و امروز بسیار پر طرفدار شده و در ایران بسیار پیشرفت کرده‌است و در تمام شهرها ورزشکارانی به این رشته مشغولند.

در دنیا اسکیترهای بسیاری وجود دارند که می توان نام قهرمان را بر آنان گذاشت ولی معمولا آن هایی که اسپانسرهای بزرگی دارند معروف ترند.

می توان کسانی را یافت که بسیار قوی تر عمل می کنند اما نامشان زیاد شنیده نمی شود.

از اسکیترهای فوق ستاره ی دنیا می توان اشاره کرد به:

کریس هفی، برایان آراگون، بیلی اونیل، موردا، الکس بروسکو، مونتری لیوینگستون، فرانکی مورالس، چز سندز، اریک بیلی، ویل گوردن، برایان شیما، جولیان باه، جف استاک ول، ماتیاس سیلهان، جروساک تسورن، دره پاول و …

سرگذشت این رشته محبوب از تولد تا بلوغ

در سال 1980 گروهی از بازیکنان هاکی روی یخ در مینه سوتا به دنبال راهی برای ادامه تمرینات در طول فصل تابستان بودند.

آن ها اقدامات مختلفی را انجام دادند و سرانجام اسکات و برنان اولسون، شرکت Rollerblade را برای این منظور و همچنین برای تولید و فروش اسکیت اینلاین که به صورت چهار چرخ ریلی که در ریز یک بوت نصب می شدند، افتتاح نمودند.

در سال 1988 شرکت Rollerblade اولین اسکیت اینلاین اگرسیو را تولید و به بازار معرفی نمود.

سرانجام اسکیت اگرسیو در سال 1990 به عنوان یک ورزش سازمان یافته توسعه بسیار زیادی یافت. در سال 1994 اولین مسابقات اسکیت اگرسیو توسط ریک استارک و مارک بیلیک که دو دوست قدیمی بودند در سواحل جنوبی کالیفرنیا راه اندازی شد.

این رویداد، سریال ملی اسکیت اینلاین (National Inline Skate Series) نامیده شد که در بین اسکیت بازان اگرسیو کار با نام مخفف NISS شناخته شده تر می باشد. این مسابقات به مدت پنج سال در لس آنجلس، نیویورک، رم و برزیل برگزار شد.

مسابقات آسیایی اگرسیو

در سال ۲۰۰۵ مسابقات آسیایی تایلند برگزار می‌شد و فدراسیون اسکیت هم تصمیم گرفت که با برگزاری مسابقات داخلی، اسکیترهای کشورمان را به این مسابقات اعزام کند و در این مسابقات در رشته‌های پارک، پارک بست تکنیکال، ورت و ورت بست تکنیکال شرکت کرد و بعد از مسابقات،بازینکنان بر تمرینات خود افزودند همین‌طور از نظر تعداد نیز افزایش یافتند.

در سال ۲۰۰۷ مسابقات آسیایی ماکائو برگزار می‌شد، بنابراین هم فدراسیون و هم اسکیترها با تمام قوا خود را آماده کردند و باز هم با برگزاری مسابقات داخلی، نفرات برتر انتخاب شدند و با برگزاری اردوهای مختلف از نظر تکنیکی اسکیترها به سطح مطلوبی رسیدند.

این رویداد تنها رویداد اگرسیو در آن زمان بود که پخش مسابقات خود را برای تلویزیون به فروش گذاشته و وارد تلویزیون شد.

گسترس رشته اگرسیو و همچنین برگزاری مسابقات مختلف به حدی گسترش یافت که در سال 1995 انجمن اسکیت اگرسیو (ASA) توسط بزرگان این رشته به جهت تدوین قوانین برای مسابقات آن و همچنین یک پارچه شدن قوانین در سرتاسر جهان تشکیل شد.

World Rolling Series (WRS) توسط صاحبان شرکت های افسانه اسکیت برایان شیما، جان جولیو و کاتو ماتئو تاسیس گردید که اغلب شرکت های بزرگ اسکیتی نیز این انجمن را مورد حمایت خود قرار دادند تا با ایجاد یک جامعه اسکیتی گره خورده در رشته اگرسیو، در جهت بالا بردن سطح آگاهی عمومی از این رشته و همچنین ترویج هرچه بهتر آن تلاشی مستمرتر و متمرکز تر انجام پذیرد.

شروع فعالیت های WRS در سال 2009 با برگزاری 10 مسابقه و رویداد بزرگ در شاخه اسکیت اگرسیو در کشور های فرانسه، هلند، انگلستان، اسپانیا، آرژانتین، استرالیا و ایالات متحده آمریکا آغاز گردید.

در سال 2012، WRS موفق به برگزاری چیزی بیش از 100 مسابقه و رویداد ورزشی در شاخه اسکیت اگرسیو، در بیش از 20 کشور جهان شد که این نشان دهنده عزم جدی این انجمن برای معرفی رشته اگرسیو در جهان را داشته که می توان گفت تا حد بسیار بالایی نیز در این امرموفق بوده اند.

درباره رشته تخصصی اسکیت اگرسیو

اسکیت اگرسیو ورزشی پرخطر می‌باشد، که با اسکیت‌های مخصوص و با تمرکز روی لم‌ها و تکنیک‌ها اجرا می‌شود.

این ورزش با توجه به محیطی که در آن انجام می‌شود،به سه دسته زمین عمودی، پارک، و اسکیت خیابانی تقسیم می‌شود و شامل انواع گوناگون حرکات هوائی، لغزیدن‌ها یا سر خوردن‌ها و دیگر حرکات پیشرفته‌است.

 اگرسیو معمولا در ۳ رشته ی اصلی و یک رشته فرعی دارای مسابقات میباشد که به این صورت است:

ورت :در هف پایپ برگزار میشود، در دو راند یک دقیقه ای
بیگ ایر:بر روی فان باکس برگزار میشود و بلندترین پرشها نفرات اول تا سوم را مشخص میکند
پارک :در دو راند یک دقیقه ای، از تمامی وسایل استفاده میشود
بست تریک :بر روی یک وسیله برگزار میشود و تکنیکی ترین و سخت ترین حرکت نفر اول را مشخص میکند.

یک بخش در مسابقات این رشته وجود دارد بنام استریت و ورزشکاران بر روی ریلها یا لژهای خیابانها به اجرای تکنیک میپردازند.

شاخه ورت:

در شاخه ورت یا عمودی این ورزش در رمپی U  شکل انجام می گیرد و انواع حرکات پرشی و چرخشی خواهید بود این سبک را نوعی اسکیت آکروباتیک نیز معرفی نمود.

هدف پرش های با ارتفاع بیشتر از لبه رمپ با حرکات نمایشی معلق در هوا می باشد.

در مسابقات معمولا در حدود یک دقیقه وقت دارند تا با سناریو از قبل چیده شده و انجام حرکات چرخشی و پیچیده و فرود های با دقت و به رخ کشیدن تعادل برای کسب عناوین نخست داوران این مسابقات را تحت تاثیر قرار دهند.

شاخه پارک:

در شاخه اسکیت پارک پیست و پارک های طراحی شده که در آن اسکیت باز بر جنبه های فنی رشته بیشتر تمرکز کرده و با حرکات مختلف و خاص با سناریو از قبل چیده شده مسیر های با موانع مختلف را پشت سر گذارد و از رمپ های قوس دار و لوله های مختلف عبور کند که در سطح شهر وجود ندارد.

شاخه استریت:

در شاخه استریت یا همان خیابانی که اسکیت آزاد یا فری استایل نیز گفته می شود،ورزشکار با روش های مختلف از موانع روزمره شهری رد می شود از جمله صندلی، نرده، پله و جدول و هر چیزی که در شهر وجود دارد و هنرنمایی و خلاقیت رکن اصلی می باشد و متفاوت از محیط داخل پیست مختص این رشته، که موانع تعریف شده و حرکات تعریف شده ای را برای عبور از این موانع باید انجام دهند، باید از خلاقیت خود برای عبور از روی موانع مختلف با شرایط مختلف استفاده نموده که لزوما این موانع تکراری نبوده و هیچ شباهتی به یکدیگر ندارند.

وسایل یک اسکیت پارک:

وسایل زیادی میتوان در اسکیت پارک قرار داد مثلا ریلی را با زاویه بسیار زیاد یا بسیار کم در شیبی قرار داد. در کل وسایل اسکیت پارک شامل ریلها در شیب یا بر روی زمین و غیره، باکس، کوارتر پایپ، هف پایپ، فان باکس و پرمید، رمپ، بار و … میباشد. وسایل اسکیت پارک معمولا از چوب ، بتن و آهن استفاده می شود . در بعضی از اسکیت پارک ها نیز از پارکت استفاده می شود

اسکیت پارک های ایران و جهان:

در تهران باشگاه انقلاب، اسکیت پارک قائم، اسکیت پارک آب و آتش و ….در حال حاضر دایر می باشند در استان های دیگر می توان از زمین های اسکیت تبریز، مشهد، کاشان، قم، یزد، اصفهان و کیش نام برد.
در جهان اسکیت پارک های موجود در آمریکا، آلمان، فرانسه، هلند و … با توجه به حضور اسپانسرهای این رشته زمینهای پیچیده تر و فانتزی تری طراحی شده است.

پیست های تمرینی و مسابقه ای :

اگرسیو به همراه رشته ی اسکیت برد در کشورهای دیگر جا افتاده است ، زمین های بسیاری در اختیار قرار می گیرد ؛ بخشی از این زمین ها معمولی و بخشی حرفه ای است و مسابقات بزرگ در زمین های حرفه ای برگزار می شود و در مواقعی مانند مسابقه ی ماکائو یا مسابقات وینتر کلش، زمینی برای مسابقه طراحی و ساخته می شود و بعد از مسابقه تغییر شکل یا به طور کلی تخریب می شود!

کفش اگرسیو:

باید بسیار مقاوم باشد و چرخها نسبت به رشته های دیگر کوچکتر است. فاصله دو چرخ وسط بیشتر بوده و در رشته ی ورت از۴ چرخ استفاده میشود چون بازیکن به سرعت و تعادل بالا نیاز دارد اما در سایر سبک ها به جای چرخه ای وسط از آنتی راکرها استفاده میشود.

مقاله جامع، درباره تفاوت کفش اسکیت در شاخه مختلف این رشته را نیز بخوانید.

قسمت های مختلف کفش اگرسیو:

Cuff: پشتی قوزک پا با بند قابل تنظیم
Shell: پوسته اسکیت یا بوت اسکیت که از پلاستیک های
Liner: جوراب اسکیت
Buckle: سیستم قفل کردن پشتی قوزک پا یا کاف
Shock Absorber: قسمتی که در زیر جوراب اسکیت قرار داشته تا ضربه های ناشی از فرود را جذب خود نماید
Soul Plate: یک صفحه پلاستیکی صاف در قسمت بیرونی بوت اسکیت که در مدل های مدرن این صفحات به تنهایی قابل تعویض می باشند
Negative Soul Plate: یک صفحه پلاستیکی صاف در قسمت داخلی بوت
Frame: فریم در قسمت زیرین بوت اسکیت قرار داشته و چرخ های اسکیت نیز به آن متصل می شوند
Backslide Plate: قسمتی نزدیک به وسط بوت اسکیت بوده که جهت سنگ زنی استفاده می شود
H-Block: محدوده ای بین چرخ دوم و سوم اسکیت بوده که برای پرش روی میله ها و لبه های موانع استفاده می شود
چرخ ها: چهار چرخ که به صورت ریلی که دو چرخ در قسمت جلو و دو چرخ در قسمت عقب قرار می گیرند

Anti-Rocker Wheels: دو چرخ داخلی با قطر کمتر که از پلاستیک یا اورتان سخت ساخته شده تا انجام برخی حرکات را برای اسکیت بازان آسان تر نماید

اسکیت اگرسیو هم مانند سایر اسکیت ها از قطعات جداگانه از هم ساخته شده اند تا بعد از فرسایش قسمت های پر مصرف اسکیت خود، قادر به تعویض آن ها نیز باشند و مهم ترین قسمت فریم است و بیشتر حرکات روی مانع، توسط فریم و لبه های خارجی افقی روی آن انجام می شود.

بهترین کفش های اسکیت های اگرسیو در حال حاضر توسط شرکت های USD،  Razors، Remz، Rollerblade، K2، Roces، Seba، Trigger، Gawds، Kaltik و Adapt تولید می‌شود.

لوازم ایمنی در اگرسیو:

برای سر از کلاه با استحکام‌ بالا و خاص، مچبند، آرنجبند، زانوبند استفاده میشود و نکته ای قابل توجه لوازم ایمنی اگرسیو از لوازم ایمنی رایج در اسکیت، بزرگتر و مقاومتر و حتی با طراحی متفاوت تری ساخته می شود.

شلوارک هایی طراحی شده است که از قسمت هایی نظیر استخوان دنبالچه، بیضه ها و ماهیچه های ران محافظت میکنند.

پوشش مخصوص:

اگرسیو دارای پوشش یا فرم خاص نمی باشد و حتی در مسابقات رسمی نیز شرکت کنندگان با لباس های انتخابی خود شرکت می کنند.

معمولا از لباس هایی که ازادتر هستند استفاده می شود زیرا نیاز به آزادی تمامی نقاط بدن خود دارد تا بتواند بیشترین میزان تعادل و هماهنگی بدن را داشته باشد.

نکته پایانی

اسکیت اگرسیو رشته ی پرهیجان و پر خطر می باشد و برای یادگیری زمین خوردن بخش جدایی ناپذیر دراین رشته است و زمین خوردن ها کمی دردناک تر و آسیب ها در آن کمی جدی تر می باشد.

اگر قصد شروع دارید ابتدا آرزوی موفقیت خواهیم کرد و در ادامه هشدار را خواهیم داد که حتی اگر یکی از بهرین های این رشته شدید حتما از لوازم ایمنی کامل استفاده کنید و از این رشته لذت ببرید و از بروز حوادث جبران ناپذیر جلوگیری نمایید.

نویسنده نوشته: محسن دوستگان

فهرست