اسکیت رشته فری استایل

رشته ی فری استایل نوپا هست و جای رشد بسیاری دارد و امروز یکی از جذاب ترین رشته های اسکیت می باشد و نکته مهم در این رشته تمرکز و تعادل بسیار بالای افراد نیاز است، که در آن ورزشکاران با انجام حرکات نمایشی بصورت ریتمیک و رعایت قوانین تعیین شده باید از بین موانع کوچکی که با فاصله های معینی چیده شده اند عبور کنند.

مطمعنا فری استایل هم مانند سایر رشته های اسکیت قبل از شروع باید ابتدا دوره پایه و تکمیلی اسکیت را گذرانده باشید و تسلط لازم روی حرکات پایه اسکیت داشته باشید.

رشته فری استایل را می توان یکی از کم خرج ترین رشته های اسکیت نامید و برای آن یک زمین صاف, تعدادی مانع و یک اسکیت استاندارد تخصصی کافیست.

ورزشکار ابتدا حرکاتی ساده و سطح های پایین کار میکند که از لحاظ ذهنی و بدنی و تعادل برای رفتن روی مانع آماده می کنند و بعد حرکات سطوح بالاتر را یاد میگیرد.

هدف اول تمرینات تعادلی ساده برای بالا رفتن سطح تعادل و آماده سازی جهت شروع تمرینات و آموزش حرکات روی مانع می باشد.
سطح فرد در اسکیت تعیین کننده میزان اموزش و تمرین برای یادگیری بهتر رشته فری است و با انواع خانواده های حرکتی آشنا شده و از ساده ترین حرکت در هر خانواده تمرینات شروع و رفته رفته حرکات هر خانواده سخت تر و پیچیده تر می شود.

درباره حرکت تعادلی تک پا اینجا بخوانید.

تنوع حرکات پایه اسکیت فری استایل که همگی جهت بالا بردن تعادل و مهارت روی اسکیت افراد می باشند بسیار زیاد بوده و با توجه به نقطه ضعف هر فرد از حرکت و تمرین خاصی برای او استفاده می شود.

یکی از حرکات و تمرینات پایه ای در این رشته فیش هست و حرکت فرد بین مانع ها به صورت مارپیچ می باشد.

هماهنگی تقسیم وزن بین پاشنه و پنجه و همچنین استفاده از لبه های خارجی و داخلی هر دو پا از ویژگی تمرین حرکت فیش می باشد.

 انجام حرکات جدید و تسلط در اجرای آنها کمی زمان بر و تسلط کامل روی حرکات آمادگی انجام لول های بالاتر را فراهم می کند.

هماهنگی بین سیستم عصبی و عضلات بسیار مهم می باشد و در ابتدا ناهماهنگ عمل کرده و نیازمند تمرکز بالا روی حرکات در زمان تمرین است و بعد از انجام‌حرکات پایه یک میکس از حرکات به صورت رفت و برگشت روی مانع اجرا می شود.

این حرکات در همان لحظه توسط فرد ساخته و اجرا می شود که در صورت لزوم حتما از کمک و راهنمایی مربی استفاده خواهد کرد.

زمانی که فردا برای انجام حرکات کمی مشکل تر و پیچیده تر آماده می شوند که در آن حرکات چرخشی، نشسته، پرشی و حرکت بر روی یک پا با 4 چرخ آموزش داده می شود.

تعداد دقیق حرکت کامل در افراد مختلف است و با توجه به تشخیص مربی تعداد انجام هر حرکت مشخص شده و میکس حرکات ساخته می شود.

بعد از انجام این مرحله فرد به سطح بالاتر رفته و تلاش خواهد کرد تا حرکات سخت تر و با تعداد دفعات اجرای بیشتری روی مانع میکسی از حرکات را بسازد و در مراحل بعد انجام حرکات روی چرخ های جلو یا چرخ های عقب و یا ادغام با هم انجام می شود که انجام حرکات مختلف در این سطح نیازمند قدرت، تمرکز و استقامت بالای ورزشکار خواهد بود.

به طور کلی شروع تمرینات و حرکات  فری استایل روی دو پا انجام شده و به مرور زمان و افزایش سطح کیفی و تعادل افراد کم کم روی یک پا و نهایتا روی فقط یک چرخ یا چرخ جلو یا چرخ عقب انجام می شود.

مسابقات این رشته در شاخه های مختلف برگزار می شود:

بتل
کلاسیک
پیر کلاسیک
سپید اسلالوم
جامپ
اسلاید

در ایران مسابقاتی از جمله مارشال کاپ و … در سطح بسیار بالایی برگزار می شوند.

برگزاری این مسابقات در ایران و حضور بازیکنان و داوران بین المللی در کنار بازیکنان و داوران ایرانی علاوه بر افزایش جذابیت و افزایش سطح کیفی این مسابقات، تجربه بسیار خوبی برای بازیکنان و داوران کشورمان به ارمغان خواهد آورد و امکان کسب تجربه مسابقه بین المللی برای بسیاری از ورزشکاران کشورمان در این رشته را فراهم ساخت و شرکت کننده در مسابقه مارشال کاپ در رنکینگ جهانی رتبه بندی خواهند شد.

مسابقات اسلاید در اسکیت فری استایل
در این شاخه شاهد انواع زیبایی از ترمز ها در محدوده مشخص خواهیم بود و کمترین خطا ملاک سنجش افراد برتر خواهد بود.

مسابقات بتل در اسکیت فری استایل

تعداد موانع در این شاخه 4 ردیف مانع میباشد و در این رشته شرکت کننده گان در گروه های 3 یا 4 نفره با یکدیگر رقابت می کنند. زمان اجرای برنامه برای هر نفر 30 ثانیه می باشد و بازیکنان باید بهترین حرکتشان را به صورت صحیح و با تعداد بالا اجرا کنند تا به فینال رقابت برسند و نهایتا عنوان اول تا سوم دست یابند.

مسابقات جامپ در اسکیت فری استایل

در مسابقات جامپ، پرش از روی مانعی میله ای به ارتفاع 80 سانتی متر شروع شده و مرحله به مرحله 10 سانتی متر به ارتفاع آن افزوده خواهد شد و بازیکنانی که در زمان پرش با میله برخورد داشته باشند از دوره مسابقه خارج خواهند شد, این روند تا مشخص شدن نفر اول ادامه خواهد داشت.

مسابقات اسپید اسلالوم در اسکیت فری استایل
در این شاخه 20 مانع به فاصله 80 سانتی متر چیده شده است. شرکت کننده شروع به استارت زدن می کند و به محض رسیدن به اولین مانع و قبل از ورود به موانع بازیکن می بایست با یک پا و به صورت مارپیچ این موانع را طی کرده و بهترین زمان خود را ثبت کند.

ورزشکاری که این موانع را با کمترین زمان و کمترین خطا طی کند عنوان اول را کسب خواهد کرد.

در این شاخه اختلاف صدم ثانیه تعیین کننده بوده و در سطوح بالای این مسابقات نفرات برتر با اختلافات بسیار اندک از یکدیگر عناوین اول تا سوم را کسب می کنند که همین امر باعث جذابیت بیشتر این شاخه بین علاقه مندان به رشته فری استایل شده است..

مسابقات کلاسیک در اسکیت فری استایل

مسابقه ای روی 3 ردیف مانع که در آن فاصله موانع با هم و تعداد آنها متفاوت از هم می باشد بدین شکل که 14 عدد مانع با فاصله 120 سانتی متر، 20 عدد مانع با فاصله 80 سانتی متر و 20 عدد مانع با فاصله 50 سانتی متر سه ردیف مانع ها را تشکیل می دهند.

بازیکن ها می بایست با موزیک انتخابی خود و هماهنگ با موزیک به اجرای برنامه بپردازند. (مدت زمان موزیک بین 1:45 تا 2 دقیقه و طبق بخشنامه اعلامی مسابقات می باشد)

مسابقات پیر کلاسیک در اسکیت فری استایل

مسابقه پیر کلاسیک کاملا شبیه به مسابقه کلاسیک می باشد با این تفاوت که در آن دو بازیکن به صورت همزمان به اجرای حرکات روی مانع ها می پردازند. در مسابقه پیر کلاسیک هماهنگی بین دو بازیکن با یکدیگر جزو ارکان اصلی و بسیار مهم در امتیاز گیری بازیکنان می باشد.

به این ترتیب فعالیت های تیمی نیز در این ورزش گنجانبده شده است.

کفش اسکیت تخصصی فری استایل

فری استایل اسکیت مختص به خود را دارد که انجام حرکات سنگین و سخت که در آن تمام وزن بازیکن روی یک نقطه از اسکیت متمرکز خواهد شد نیازمند اسکیتی کاملا سخت و مستحکم خواهد بود.

بدنه اسکیت فری استایل بسیار سخت و محکم می باشد و پنجه و مچ پا در آن کاملا تحت حمایت اسکیت بوده تا کمترین آسیب و یا خم شدگی در پا ایجاد نکند. طول فریم اسکیت کوچک تر از اسکیت های معمول بوده و به صورت راکر می باشد (2 چرخ وسط از دو چرخ ابتدایی و انتهایی بزرگ تر هستند)

اولین شاخصه برای یک اسکیت خوب وزن بسیار پایین آن می باشد، چنانچه اگر وزن اسکیت فری استایل مناسب نبوده و بالا باشد تاثیر منفی و مستقیم روی اجرای حرکات خواهد گذاشت.

اسکیت هایی از جنس کربن توانسته اند وزن این اسکیت ها را تا حد بسیار زیادی پایین آورده و در عین حال مقاومت اسکیت را افزایش دهند و به مرور زمان این اسکیت قالب پای بازیکن شده و فرم پا را به خود می گیرد که این فرم گیری باعث احساس راحتی شده و انجام حرکات برای فرد راحت تر و بدون احساس درد در قسمت پا می شود.

مزایا و معایب اسکیت هارد نسبت به اسکیت های از جنس کربن

وزن اسکیت هارد نسبت به اسکیت کربن بیشتر می باشد
قالب اسکیت های هارد ثابت بوده و مانند اسکیت های کربن فرم و قالب پای بازیکن را به خود نمی گیرند.
اسکیت های هارد مقاومت کمتری نسبت به اسکیت های کربن دارند.
اسکیت های هارد نسبت به اسکیت های کربن قیمت بسیار مناسب تری دارند.
از نظر طرح و رنگ تنوع بسیار بالا تری دارند.

علت راکر بودن اسکیت برای رشته فری استایل

راکر بودن اسکیت باعث می شود در حالت های مختلف سه یا چهار چرخ باهم با زمین درگیر نشوند که این امرسرعت حرکت پای بازیکن در زمان انجام حرکات بین موانع را بالا برده و به طور کلی حرکات و بدن بازیکن را از حالت خشکی خارج می کند.

کفش اسکیت در شاخه اسپید اسلالوم

بازیکنان با سرعت بسیار بالا باید به صورت زیگ زاگ و با یک پا از بین موانع در کمترین زمان ممکن عبور کنند.

بازیکنان حرفه ای این شاخه برای رسیدن به بالا ترین سرعت و همچنین اجرای راحت تر حرکت اسلالوم از اسکیت های کربن سه چرخ استفاده می کنند.
این کفش ها چرخ های 110 میلی متر بوده که برای سرعت گیری بسیار مناسب هستند و در حالت راکر فقط دو چرخ آن (چرخ وسط و چرخ جلو یا چرخ وسط و چرخ عقب) با زمین برخورد دارند که همین امر باعث بالا بردن قدرت مانور اسکیت باز می شود.

ویژگی کفش تخصصی در شاخه بتل و کلاسیک

به دلیل اجرای انواع مختلفی از حرکات اسکیت چهار چرخ می باشد و برای اسکیت های با سایز 36 تا 41 باید از چرخ های 76 میلی متر، و برای اسکیت های از سایز 42 به بالا باید از چرخ های 80 میلی متراستفاده کرد، در تمامی سایز ها، اسکیت باید به صورت راکر باشد.
البته به تازگی اسکیت های 3 چرخی طراحی شده که برای شاخه بتل و کلاسیک هم مناسب می باشند و با سه چرخ 90 میلی متر اجرای حرکات را برای بازیکن راحت تر می کنند.

نحوه امتیازات دهی و امتیازات منفی در فری استایل

زدن مانع:به ازای زدن هر یک مانع یک امتیاز از امتیازات نهایی فرد در رشته اسکیت فری استایل بخش کلاسیک کم می شود.

زمین خوردن:اگر فرد به طور کامل به زمین بخورد و در روند اجرای او اختلال ایجاد کند ۵ امتیاز منفی و اگر بخشی از بدن او فقط به زمین بخورد و تاثیر انچنانی در اجرای او نداشته باشد ۲ امتیاز منفی برا او لحاظ می شود.

تعادل از دست دادن:

از دست دادن تعادل با توجه به نظر داوری بین ۰٫۵ تا ۱٫۵ امتیاز منفی دارد.

افتادن لباس یا عینک و …:

افتادن لباس مثل روسری،شال،کلاه،عینک و هر چیزی که مربوط با فرد وارد زمین شود در حین اجرا ۲ امتیاز منفی دارد.

استفاده نکردن از تمامی موانع(بیش از ۵ عدد امتیاز منفی):

این نوع پنالتی برای زمانی است که فرد از تمامی موانع استفاده نکند یعنی تمامی موانع را به طورت مارپیج یک بار از آنها عبور نکند البته زمانی این پنالتی در نظر گرفته می شود که بازیکن جمعا از ۵ مانع استفاده نکند.

امتیاز دهی

امتیاز دهی در رشته کلاسیک به دو بخش امتیاز تکنیکال یا فنی و امتیاز آرتیستیک یا هنری تقسیم می شود.

داوران در رشته کلاسیک اول امتیاز تکنیکال یا فنی فرد را در نظر می گیرند و بعد با توجه به امتیاز فنی فرد ۱۰ امتیاز بالا یا پایین تر را برای امتیاز هنری او در نظر می گیرند سپس امتیازات بخش هنری و فنی را جمع کرده و امتیازات منفی را از کل امتیازات کسر می کنند.

ملاک های امتیازدهی در بخش فنی

سختی حرکت تنوع حرکتی:

استفاده از تمامی خانواده های حرکتی حرکت پرشی،نشستنی،انعطافی،چرخشی و wheelling است.

اجرای ۸ حرکت کامل پیوستگی سرعت و نواخت

ملاک های امتیازدهی بخش هنری

عملکرد بدن موزیک مدیریت حرکتی

۲-فری استایل بتل freestyle battle

در این شاخه بازیکنان به گروه های ۳ یا ۴ نفره تقسیم می شوند و ۲ تا ۳ راند ۳۰ ثانیه ای به اجرای حرکات بین موانع می پردازند.

در این رشته بازیکنان باید سعی کنند مهارت خود را روی هر کدام از خانواده های حرکتی و تک حرکت به نمایش بگذارند و سپس داوران با توجه به مهارت هر کدام از بازیکنان به آنها رتبه ای در گروه می دهد،بعد از آن نفرات برتر اول و دوم به دور بعد راه می یابند.

امتیازات منفی

در این رشته با توجه به اینکه امتیازی توسط داوران داده نمی شود و فقط با هم قیاس می شوند امتیاز منفی وجود ندارد.اما اگر بازیکن مانع بزند،زمین بخورد یا تعادل خود را از دست بدهد روی نظر داوران تاثیر منفی دارد.

امتیاز دهی

امتیاز دهی در این گرایش وجود ندارد و فقط از روی قیاس رتبه بندی می شوند اما مواردی که در مورد امتیاز دهی بخش تکنیکال و عملکرد بدنی در بخش هنری گفته شد همه و همه ملاک های رتبه بندی بازیکنان در شاخه بتل است.

۳-فری استایل پیر کلاسیک freestyle pair classic

در این شاخه بازیکن یک آهنگ به دلخواه خود که باید بین ۱۶۰ تا ۱۸۰ ثانیه باشد انتخاب می کند.(بیشتر یا کمتر بودن از این حد ۱۰ امتیاز منفی برای فرد ثبت می شود)

سپس اجرای خود را بین ۳ ردیف مانع با آهنگ هماهنگ می کند و بعد از اجرا داوران مسابقه که تعداد فرد دارند به او امتیاز می دهند.

بازیکنان به نوبت اجرای خود را به نمایش می گذارند و با توجه به امتیازاتی که داوران برای آنها ثبت می کنند در آخر رتبه بندی شده و در جدول نتایج نهایی گذاشته می شود.

امتیازات منفی

امتیازات منفی این شاخه نیز همانند شاخه کلاسیک فری استایل است.

امتیاز دهی

۱٫امتیازدهی بخش  تکنیکال یا فنی

این بخش همانند بخش کلاسیک امتیاز دهی می شود

۲٫امتیازدهی بخش  آرتیستیک یا هنری

این بخش همانند بخش کلاسیک امتیاز دهی می شود.

۳٫امتیازدهی بخش هماهنگی

این بخش همانند بخش هنری وابسه به امتیازدهی فنی است و باید ۱۰ امتیاز بالاتر یا پایین تر از امتیاز فنی کسب شده بازیکن داده شود.در این بخش ۳ مولفه وجود دارد که بازیکنان با رعایت این موارد می توانند امتیاز بالاتری را از داوران کسب کنند.

هماهنگی باریکنانهماهنگی قرینه فاصله بین بازیکنان

۴-فری استایل اسلاید freestyle slide

در این شاخه بازیکنان همانند شاخه بتل به گروه های ۳ یا ۴ نفری تقسیم شده و به اجرای اسلایدهای نمایشی می پردازند.همانطور که از نام این شاخه پیداست بازیکنان در چندین راند به رقابت پرداخته و در اخر نفرات برتر به دور بعد راه می یابند.

 ۵-فری استایل اسپید اسلالوم speed slalom

در این شاخه از رشته اسکیت فری استایل بازیکنان با یک پا  و با سرعت بالا بین موانع حرکت می کنند.

در شاخه اسپید اسلالوم speed slalom بازیکنان اول به صورت تک نفره بین موانع رکورد های خود را ثبت می کنند و سپس گروه بندی می شوند و به صورت دوئل با هم به رقابت می پردازند،در این رقابت بازیکنی برنده است که ۲ راند از ۳ راند را با زمان کمتری و خطای کمتری ثبت نماید.

۶-فری استایل فری جامپ free jump

در این شاخه از رشته اسکیت فری استایل بازیکنان به ترتیب مشخص شده به پرش از مانع تعیین شده می کنند.ارتفاع مانع از یک سطح پایه شروع شده و به تدریج بالا می رود.

بازیکنان باید بتوانند بدون اصابت با مانع از روی آن جهش کنند و بازیکنانی که نتوانند بعد از ۳ بار تلاش بدون خطا از روی مانع عبور کنند از دور حذف می شوند.

مسابقه تا حذف نفر اخر ادامه می یابد و نفرات اخر به عنوان نفرات برتر مشخص شده و بهترین رکورد ثبت می شود.

نویسنده نوشته: محسن دوستگان

فهرست